Bedrijfswifi installeren: wat moet u weten?

Trage wifi. Vroeger enkel wat vervelend. Nu veroorzaakt een haperende verbinding al snel kritieke problemen in het bedrijfsproces. Omdat er steeds meer wordt gevraagd van internetverbindingen. Omdat applicaties als Microsoft Teams of Zoom voor videobellen en Office 365 voor online samenwerken meer bandbreedte vergen. Overweegt u wijzigingen aan te brengen in uw netwerk? In dit artikel – primair bedoeld voor niet-technici – geven we u een aantal adviezen op het gebied van draadloze netwerken voor ondernemingen. We reiken u een aantal denkrichtingen aan die belangrijk zijn bij het realiseren van een stabiele, betrouwbare bedrijfswifi.

Kabels zijn niet ouderwets

Draadloze verbindingen maken dataverkeer eenvoudiger. U bent minder afhankelijk van een locatie. Toch is het een misvatting dat deze wifinetwerken per definitie net zo stabiel functioneren als verbindingen via de kabel. Welke nadelen van toepassing zijn, is afhankelijk van het toepassingsgebied.

De twee kanten van wifi
Traditionele verbindingen tussen wifi access points (router) en gebruikersapparaten (bijv. telefoons) zijn goed vergelijkbaar met die van een walkietalkie. Beide kanten van de verbinding verzenden namelijk datapakketjes en er wordt continue geschakeld tussen verzenden en ontvangen. Het is daarom een misvatting dat verbindingsproblemen altijd worden veroorzaakt door de wifi apparatuur zelf. Gebruikersapparatuur met een slechte verzendfunctie kan namelijk ook het gehele draadloze netwerk vertragen. Alvorens grote wijzigingen door te voeren in het netwerk, is het daarom raadzaam om een wifi-meting uit te voeren.

Vergelijking wifi en draad

Goedkope draadloze verbindingen kunnen relatief onstabiel, storingsgevoelig en traag zijn. Zeker in vergelijking met een verbinding via de kabel. Ze kunnen ook grotere veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Wifiverbindingen hebben bovendien het nadeel dat het bereik beperkt is en dat het verzenden en ontvangen van dataverkeer kostbaarder is. Bestaande apparatuur is ook niet altijd in staat om wifisignalen op grotere afstand te verzenden en te ontvangen.

Laatste schakel is wifi

Juist voor kritieke toepassingen maken we bij Global Nomad Nederland daarom graag gebruik van bekabelde oplossingen. ‘Zo veel mogelijk bekabeling’ is een goed uitgangspunt wanneer u een wifi-oplossing wilt realiseren. Praktisch betekent dit dat het hele netwerk bekabeld is, met uitzondering van de laatste schakel. Dit houdt in dat de eindgebruiker een draadloze verbinding opzet tussen zijn of haar apparaat en een wifi access point. Vanaf dat access point vindt het dataverkeer volledig bekabeld plaats.

Bedrijfswifi: eenvoud loont

Als uw bedrijfswifi bestaat uit een datanetwerk met meerdere draadloze lagen, is dat inherent storingsgevoeliger. Naarmate organisaties groeien en verder digitaliseren, worden er soms toegangspunten geplaatst die matig samenwerken binnen het bestaande netwerk. U merkt dat wanneer u handmatig moet wisselen van netwerk wanneer u zich verplaatst binnen een pand. De verschillende access points werken in deze gevallen niet goed samen. Soms beconcurreren ze elkaar zelfs. Voor u als eindgebruiker betekent dit een lagere datasnelheid en een ingewikkelde gebruikerservaring. Global Nomad Nederland heeft hiervoor een prima alternatief. Het komt erop neer dat wij één grote wifizone opzetten. Uw apparaat kan hierdoor eenvoudig zelf de afweging maken met welk access point er een verbinding wordt opgezet. Dit proces wordt meestal roaming genoemd.

De toekomst is nu

De beslissingen van vandaag hebben impact in de toekomst. Wilt u uw bestaande netwerkinfrastructuur vernieuwen, dan is het belangrijk na te denken over toekomstige schaalbaarheid. Ga hierover het gesprek aan met uw ICT-leverancier. Is het huidige bereik ook in de toekomst voldoende? Verwacht u aanpassingen in uw personeelsbestand? Wilt u dat uw organisatie in de toekomst voldoet aan de eisen voor (ISO-)certificatie? Hoe ziet uw kantooromgeving er over twee jaar uit? Gaat u uw serverpark vernieuwen of werken in de cloud?

Houd ook rekening met de toekomstige aanschaf van slimme apparaten (Internet of Things) die communiceren via het datanetwerk. Denk aan bijvoorbeeld beveiligingscamera’s, slimme sloten en machines. Wij van Global Nomad Nederland raden u aan te kiezen voor een netwerkoplossing die ook in de toekomst aan uw eisen voldoet.

Veiligheid vraagt prioriteit

Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt bij alle beslissingen over datanetwerken. Bedrijven lopen een relatief groot risico om slachtoffer te worden van een cyberaanval. Dit geldt voor zowel kleine als (middel-)grote ondernemingen. Zowel mensen als apparaten kunnen het doel zijn van een cyberaanval. Criminelen versturen bijvoorbeeld malafide e-mails naar medewerkers of scannen het bedrijfsnetwerk op kwetsbaarheden. Omdat draadloze netwerkapparatuur relatief complex is, vergroot dit het ‘aanvalsoppervlak’.

Verstandige wifi-oplossing

Bij de keuze voor een wifi-oplossing is het daarom verstandig om veiligheid te prioriteren. Dit doet u onder andere door de toegangsrechten tot het netwerk bewust te beperken, een firewall te installeren, medewerkers te instrueren op het gebied van cyber safety en de firmware van de netwerkapparatuur direct bij te werken wanneer dit vereist is. Het is bovendien verstandig om dataverkeer waar mogelijk te versleutelen, te monitoren en het netwerkgebruik van gasten te scheiden van medewerkers. Wees bewust van de risico’s en doe expliciet navraag naar de aanwezige beveiligingsmaatregelen bij de aanschaf van nieuwe netwerkcomponenten. Vraag uw (interne) ICT-beheerder daarnaast naar de mogelijkheden voor dagelijkse monitoring en beveiliging.

Wifi voor bedrijven

Vanuit de vestiging in Veenendaal ontzorgt Global Nomad Nederland ondernemingen volledig op het gebied van wifi. Van nulmeting en installatie tot support en beheer. Dat doen we op maat voor uw organisatie. Onze oplossing Wifi voor bedrijven is robuust, alomvattend en onderhoudsvriendelijk. Waar mogelijk bekabeld, simpel, veilig en schaalbaar. Dat is kwaliteit voor nu en in de toekomst.

Onze oplossing

Vanuit de vestiging in Veenendaal ontzorgt Global Nomad Nederland ondernemingen volledig op het gebied van wifi. Van nulmeting en installatie tot support en beheer. Dat doen we op maat voor uw organisatie. Onze oplossing is robuust, alomvattend en onderhoudsvriendelijk.

Bekijk de productpagina: Wifi voor Bedrijven

Over ons

Global Nomad Nederland biedt grote en kleine organisaties een complete ICT-infrastructuur die voldoet aan de huidige eisen en toch beheersbaar is. Wij zijn dé ICT-partner voor organisaties die geen omkijken willen hebben naar hun digitale infrastructuur. Daarbij houden we van korte lijntjes en persoonlijk contact.

Plaats een reactie